6. veebruar 2013

Aukudega prillid

Facebookis jagatakse agaralt üht artiklit aukudega prillide kohta, kus väidetakse, et need treenivad silmalihaseid. Natuke tahaks sel teemal kobiseda, kuna artiklis on mõningaid ebatäpsusi. Loodetavasti ei ole ebatäpsuste põhjuseks vaid soov iga hinna eest oma kaupa reklaamida, on ju lõpus ka müügipakkumine.

Kõigepealt tahan ära märkida, et ma olen selliseid prille ise proovinud juba aastaid tagasi ja võin kinnitada, et läbi nende vaadates oli pilt ikka üllatavalt palju selgem küll.

Aukudega prillid ei ole mitte värske leiutis, vaid neid turustati  laialdaselt USA-s juba 1950-aastatel. (Inglise keeles nimetatakse neid pinhole glasses, juhuks kui on soovi lisainfot googeldada). Enamasti antakse tänapäevaste aukudega prillide leiutaja au aastatel 1575-1650 elanud jesuiidi preestrile, astroloogile ja füüsikule Christoph Scheiner'ile, kes uuris muuhulgas ka silma ehitust ja tööpõhimõtet. Tegelik leiutamise aeg jääb ilmselt palju varasemasse aega, väidetavalt on juba ajast enne meie ajaarvamist Hiinast pärit käsikirjades kirjeldatud selliste aukudega prillide tööpõhimõtet.

Tegemist on siis prillidega, kus klaasi asemel on läbipaistmatu plastmass, mis on tihedalt väikesi augukesi täis. Tööpõhimõte on sarnane  nõelasilmakaamerale, mis samuti tavapärast läätse terava kujutise saamiseks ei vaja.

Selliste prillide plussiks võib lugeda, et nad võimaldavad silmalihastel puhata, silm ei pea ise nägemiseks tööd tegema. Augukesed lasevad läbi vaid peenikese, otse reetinale suunatud valguskiire, võimaldades piiramatu sügavusega fookuse ning blokeerivad enamuse ülejäänud valgusest, kaotades valguse dispersiooni sarvkestas, mis muidu  kujutise hajutaks. Seetõttu on objektid fookuses ka siis, kui silm korralikult ei teravusta. Seega siiski prill ise silmalihaseid ei treeni. Kui just  mitte möönda, et puhkus on treeningu oluline osa. Miinusena tuleks nimetada seda, et nad blokeerivad suure osa valgusest (maailm paistab liiga pime) ning piiravad oluliselt perifeerset vaatevälja.

Ise ma pikemalt aukudega prille kasutanud ei ole, seega rohkem ei kommenteeri ka. Kui leian mõne asjaliku uurimuse, siis kirjutan sellest kindlasti. Seniks aga jagage oma kogemusi - kuipalju abi olete saanud?

Huvilistele pakutakse aukudega prille erinevas stiilides, disain jälgib sageli moodsate päikeseprillide trende. On saada ka selliseid, millel aukudega "klaasi" ees on läbipaistev kerge peegliefektiga plastklaas, et peita aukudega osa. Sellised prillid jätavad üsna tavalise päikeseprilli mulje.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...